Novosti

Nova tura participativne demokratije

U kulturnoj stanici Eđšeg održana je obuka za facilitatore u trajanju od tri dana i okupila je ljude koji su motivisani da rade sa mladima i da saslušaju njihove potrebe. Obuci su prisustvali facilitatori koji će voditi proces participativnog budžetiranja u okviru programa “Uključi se, pronađi rešenje“ u srednjim školama u Novom Sadu.

Paritcipativno budžetiranje je mehanizam participativne demokratije koji omogućava građanima da direktno utiču na donošenje odluke o trošenju budžetskih sredstava dok su facilitatori tu da im približe ceo ovaj proces. Omladinska prestonica Evrope Novi Sad, još prošle godine odlučila se da implemetira ovu metodu u mikro zajednicu – kao što je srednja škola.

„Bitno je da osoba koja radi sa mladima bude edukovana. Njima nisu bliski pojmovi poput “participativnog budžetiranja“ i možda im deluje odbojno, ali je sve to zapravo jedan lep i zanimljiv proces. Takođe je bitno da osoba koja je facilitator bude motivisana da radi sa mladima i da poštuju njihove odluke, a sve veštine koje su im potrebne za to, dobiće kroz ovu obuku,“ kaže programska koordinatorka OPENSa, Aleksandra Ilijin.

Obuka nije nužno fokusirana na omladinske radnike, već i ljude drugih profila koji su zainteresovani za rad sa mladima. Da bi se proces uspešno sproveo, neophodno je da osobe koje ga vode imaju potrebna znanja o participativnoj demokratiji i njenim mehaniznima, ali i veštine rada sa različitim grupama ljudi.

OPENS već drugu godinu za redom organizuje obuku za facilitatore, a ove godina ostvarila se saradnja i sa Fondacijom 2021.

„Saradnja sa OPENS-om je veoma važna s obzirom da su oba naša projekta od nacionalnog značaja i da se realizuju u Novom Sadu. Neophodno je da se usaglasimo  oko polja koja su nam u  fokusu a to su mladi i kultura. Takođe u obe prestonice, imajući u vidu da su evropske, proces demokratizacije jeste ključna vrednost koja se podstiče i neguje. OPENS je prošle godine već realizovao ovaj program participativnog budžetiranja te nam je njihovo iskustvo izuzetno važno. Verujemo da ćemo zato sa prethodnim iskustvom i ujedinjenim snagama ovog puta dati još bolje rezultate i uključiti još više mladih ljudi,“ kaže rukovoditeljka sektora Razvoja programa ispred Fondacije 2021, Milica Rašković.

U narednom periodu biće organizovan još jedan trening koji će se baviti dodatnim setom veština i gde će akcenat biti na radu na komunikaciji sa mladim ljudima.

Više

Šareni vremeplov

Jedna ideja bila je da rekonstruše zid. Drugi ideja je bila novi mural. Škola je glasala i mural je pobedio i tu bi priči mogao biti kraj. Ali nije. Pobednički tim srednje Umetničke škole za dizajn Bogdan Šuput, odlučio je da izađe u susret protivničkom timu i objedini ove dve ideje u jednu. Dobijena sredstva bila su dovoljna da se nabavi materijal za oslikavanje zida koji će, pored estetskog, biti i edukativnog karaktera.

„Ideja je bila izrada murala za školu i da napravimo koncept koji se sastoji od umetničkih pravaca kroz istoriju poznatih dela vajara i slikara i da se napravi neka dinamična skica koja bi ulepšala zid škole. Imali smo malih poteškoća jer je zid sa spoljašnje strane i vremenski uslovi nam nisu dozvoljavali da počnemo
sa oslikavanjem ranije. Materijal je nabavljen, skice su gotove, sad je potrebno da se ona prenese na zid i onda kećemo da radimo. Poboljšaćemo izgled škole, zid će doneti neku vedrinu i mlađi učenici će takođe moći na nauče nešto o istoriji. Dobro smo se uklopili u budžet, bilo je dovoljno novca,“ kaže Biljana Hajduković iz pobedničkog tima PREDVIŽNICI iz Umetničke škole.

Sem toga, OPENS kaže: ovo će biti super pozadina za vase IG fotke – pravac Umetnička škola!

Više

Estetsko, a funkcionalno

U samom centru grada jedna od retkih opštih gimnazija, verovali ili ne, nije imala sređeno dvorište. Postoji veliki, ograđen proctor. Postojalo je staro košarkaško igralište. Ali, nema malog kutka za užianje. Tačnije, nije ga bilo. Do sada. Učenici gimnazije Svetozar Marković su odlučili da novac iskoriste za rekostrukciju košarkaškog terena u dvorištu škole. Uprkos lošim vremenskim uslovima proteklih nekoliko meseci, oni su ipak uspeli da završe ono što su naumili. Okrečili su zid kojim je ograđen teren i okrečili i postavili nove table za koševe.

„Naša ideja je bila da se, košarkaški teren obnovi i da ovaj prostor bude ugodniji za boravak. Nakon pobede škola je u projekat uključila arhitektu i građevinca da oni procene kako to treba da izgleda i onda smo u saradnji sa njima dovršili radove,“ kaže učenica Ana Sanković iz pobedničkog tima SVETINI JUNACI.

Svetini junaci su sredili sada kutak ne samo za sebe, već za celu školu.

Više

Letnjikovac za topla druženja

Ionako neobična škola, dom za učenike, Futožane, ali i konje, magarce, pse, kokoške i najlepšu aleju cveća od sada krasi još jedna oaza. Poljoprivredna škola sa domom učenika u Futogu, dobila je ideju da svoje dvorište upotpuni još jednom saletlom. Složni pobednički tim je već odredio mesto i pripremio teren za buduće radove. Materijali su nabavljeni, a vreme je pogodno za nastavak radova, tako da će učenici uskoro moći da uživaju u novom letnjikovcu. Tim je srećan što će uraditi nešto za dobrobit škole, i iako su svi članovi tima četvrta godina, žele da ostave trag za buduće generacije.

„Hteli smo da npravimo mesto na kojem se može družiti i odmarati. Jedva čekamo lepo vreme da možemo da budemo tamo, a ne da sedimo po kafićima. Školsko dvorište će lepše izgledati i učenici će moći tamo da rade domaće zadatke“, kažu iz pobedničkog tima FUTOŽANI.

Ako vas put navede ka Futogu, ne prospustite da prošetate velikim dvorištem te škole i probate neke od
njihovih proizvoda.

Više

Simbioza umetnosti

Lights, camera, action! I mjuzikl se zakuvava u Njegoševoj ulici. Pobednički tim iz Muzičke škole Isidor Bajić, odlučio je da novčani doprinos uloži u izradu kostima za školski mjuzikl. Većina učenika učestvuje u vannastanim aktivnostima poput ove, te su se svi usaglasili da je baš taj mjuzikl odlična ideja za ulaganje novca. Svaki delić predstave proizvod je isključivo učeničkog rada – od pisanja samog teksta, preko
komponovanja, do sviranja i igranja. Dobijenim novcem, tim je odlučio da plati krojačicu, koja će sašiti potrebne kostime za scensko izvođenje.

„Mislim da je ovo jedan izvanredan projekat gde se odlično sintetišu svi aspekti našeg umetničkog rada. Mnogo se radi na muzici, koju smo mi pisali, na glumi i tekstu. Bitno je da napomenem da je smo sve ovo mi sami uradili na čelu sa našim profesorom koji je režirao. Realizacija odlično napreduje, probe su u punom pogonu i mnogo se radi. Mnogo smo zahvalni novčanim doprinosom jer smo pomoću njega sašili
kostime, u suprotnom bi nam bilo malo teže da nađemo taj novac i sam proces šivenja kostima bi se odužio,“ kažu iz pobedničkog tima TRIO FANTASTICO.

Uzbuđeno čekamo premijeru!

Više

Zajedničkim radom do promena

Učenike Medicinke škole „7. april“ možete zateći u novopregrađenoj kantini gde oni obično uče, piju kafu, odmaraju se i druže između časova za vreme pauze i slobodnog vremena. Oni su od već postojeće kantine u okviru škole napravili njihov kutak za odmor i druženje. Napravili su pregradni zid i okrečili ga, dok su postojeće visoke stolove rekonstruisali spojili, ofarbali i napravili jedan veliki sto na sredini prostorije. Pregradni zid je bio neophodan zbog odvojenosti od mirisa i gužve. Sami su tapacirali klupe, a dogovor je bio i da svako od njih, ko želi, donese neki dekorativni materijal, pa je samim tim prostorija ukrašena raznim biljkama iz njihovih domova.

„Naša ideja od početka je bila da pregradimo već postojeću kantinu i da napravim učenički prostor gde će učenici naše škole da borave i gde će imati neku dozu mira. Moći će da sednu, popiju kafu. Imamo radio sa muzikom koju sami puštamo, nekad se dešava i da ga isključimo da bi svi mogli da uče. Uspeli smo u onom što nam je bila glavna zamisao. Skoro sav posao smo uradili sami i na tom putu se i zabavili. Bilo nam je zanimljivo da farbamo i tapaciramo. Dobra stvar je što smo kroz ceo taj proces naučili da tapaciramo, što će nam u jednom životnom trenutku sigurno zatrebati. Proveli smo puno sati zajedno, zbližili se, i upoznali jedni druge, ček iako smo četiri godine išli zajedno u razred, imam osećaj da smo posle ovog još bliži jer je drugačije kad sa nekim provedem osam sati van škola, svaki dan. Zadovoljni smo novčanim doprinosom, izvukli smo maksimum iz te sume,“ kaže učenica Medicinske škole, Renata Kresanko iz pobedničkog tima BABICE CARICE.

Ako ste u prolazu, mali hint – kantina u Medicinskoj školi krije oooodlične palačinke!

Više

Otvorena crvena vrata u Mašinskoj školi

Stara, zaboravljena prostorija, dobila je novu namenu. Iza zatvorenih crvenih vrata ove sobe u Mašinskoj školi krije se učenička oaza u kojoj profesorima nije dozvoljen pristup. Novi Učenički klub krase i jedna crvena vrata koja predstavljalju već poznata OPENS-ova Otvorena vrata. Sami su napravili kreativne lustere i ram za plakat koji stoji na zidu. Prostoriju su upotpunili šareni lejzibegovi, a kako kažu, u planu je da se doda i pisaći sto.

„Naša ideja je bila da, od napuštene prostorije, napravimo učenički klub gde će učenici moći da provode slobodno vreme, da uče, druže se i odmaraju. Realizacija je bila uspešna, lepo smo se slagali. Podelili smo zadatke, ali smo svi zajendo radili. Od kad se napravio ovaj prostor, manja je buka na hodnicima, manje nas je u okolini škole i na tribinama. Na ovom mestu više drušimo i zajednica među učenicima je
poboljšana. Učenici su zadovoljni i naš trud se isplatio“, kažu iz pobedničkog tima MAŠINCI.

Više

Kao kod kuće

Po šarenim tepisima, bosih nogu, sa časova modernog plesa na klasičan balet, svakodnevno trče učenici srednje Baletske škole u Novom Sadu. Ono što je sada novo jeste da zasluženi predah između časova i proba, učenici provode u odmaranju na lejzibegovima. Pobednički tim je odlučio da novac uloži baš u njih jer u hodnicima ima nedovoljno klupa, te su smatrali dobrom idejom da nabave još mesta za sedenje između proba i časova.

„Novac smo hteli da uložimo u lejzibegove, kako ne bismo više sedeli na pločicama, pogotovo mi, devojke da se ne bismo prehladile. Realizija je tekla odlično, i za vrlo kratko vreme su stigli lejzibegovi, i naravno, odmah smo ih isprobali. Pokazalo se kao dobra ideja i zadovoljni smo rezultatima,“ kaže učenica Lana Tepić iz pobedničkog tima ODMOR I RELAKSACIJA.

Kako cela škola izgleda kao njihova kuća, na čijim su podovima prostrani tepisi po kojima oni bosi hodaju, stiče se utisak da su samo lejzibegovi nedostajali.

Više

Imamo ideje – imamo rešenje!

Na ceremoniji u Gradskoj kući, u subotu su svečano proglašene pobedničke učeničke ideje nastale u okviru projekta Omladinske Prestonice Evrope – Uključi se, pronađi rešenje.  Reč je o projektu Participativnog budžetiranja u okviru kog, osam novosadskih srednjih škola dobija po 50 hiljada dinara za realizaciju jedne učeničke ideje.

 „Veoma sam ponosan na ovu akciju koju stvaramo za potrebe omladinske populacije. Sama poruka – uključi se, pronađi rešenje je veoma značajna, jer želimo da što više omladine participira u svakom segmentu društva, tako što će u svoju kreativnost uključiti inovacije,“  kaže član gradskog veća zadužen za sport i omladinu Ognjen Cvjetičanin.

Omladinska prestonica Evrope Novi Sad – OPENS, pokrenuo je projekat uz podršku Grada i Pokrajinskog sekretarijata za obrazovanje u aprilu ove godine, sa ciljem da mladi što ranije nauče koliko je važno uključivanje u društvo i svoju zajednicu.

„Jedan od stubova naše aplikacije govori o društvenim inovacijama i mi smo, kroz to, želeli da uvedemo element paricipativnog budžetiranja. Pozvali smo sve škole i učenike koje žele da se priključe ovom projektu i predlože šta bi želeli da promene i unaprede u svojim školama. Svi predlozi su prošli glasački krug i na taj način su učenici učesvovali u osmišljavanju ideja,“ objašnjava koordinator OPENS-a, Vukašin Grozdanović.

“Drago mi je što smo pružili priliku mladima da učestvuju u raspodeli jednog dela gradskog budžeta. Prvi put realizujemo projekat ovakvog tipa, tako da je ovo je veliki korak i za nas. Novi Sad je jedan od retkih gradova koji je mladima pružio priliku da sami odlučuju u šta će uložiti novac, i drago mi je da se ta prilika dobro iskoristila. Projekat smo počeli u aprilu obučavajući facilitatore, sada smo tek na sredini jer nam sledi realizacija učeničkih ideja. Naučili smo mlade šta je to participativna demokratija i šta je odgovornost građana kroz primer samog glasanja,” objašnjava koordinatorka programa OPENS-a, Aleksandra Ilijin

Jedna od pobedničkih ideja nastala je u srednjoj Muzičkoj školi “Isidor Bajić”, kada su učenici odlučili da novac ulože u školski mjuzikl za čiju je realizaciju potrebno mnogo sredstava jer će se sama premijera održati u Pozorištu mladih.

 “ Na nivou cele škole smo odlučili da novac uložimo u mjuzikl, u kome učestvuju  isključivo učenici. Novac koji smo dobili pomoći će nam da donekle opremimo scenografiju i sašijemo kostime. Mislim da smo baš mi ti koji smo trebali da dobijemo novac za projekat, jer dramska sekcija u Muzičkoj školi pokreće entuzijazam i kreativnost kod mladih, stoga je ovaj projekat veoma bitan za našu školu. Učenici će svakako osetiti novčani doprinos, a ja se nadam daljoj saradnji sa OPENS-om,”  kaže organizator i reditelj školskog mjuzikla, Marko Suharevski.

Da je novčana pomoć doborodošla đacima, objašnjava Dunja Japundža, predstavnica tima pobedničke ideje i učenica četvrte godine srednje Muzičke škole.

“Prelep je osećaj kada neko izađe u susret vašoj ideji i pomogne vam.  Na nama je sad velika odgovornost. Da nije bilo ovog projekta, glumci bi morali sami da šiju kostime, jer je ovo pre svega učenička inicijativa koja ne ulazi u školski program, već je u sklopu vannastavne aktivnosti,” dodaje Dunja.

Sledeći korak jeste realizacija ideja. Osam učeničkih ideja biće  realizovano u srednjim školama do kraja ove godine. Naredne godine čeka nas mnogo zahtevniji proces, budući da se očekuje učešće većeg broja škola.

 

Autorka: Mateja Ninković

Više